Kesenangan yang memperdaya..

Assalamualaikum.. “Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sahajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barang siapa yang dijauhkan dari neraka dan di masukkan ke dalam syurga, sungguh dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya”                                  […]

Mind my mind

Assalamualaikum.. Ini adalah rentetan ringkas perkara-perkara yang terjadi di sekeliling saya, pendapat saya mengeai perkara tersebut, Diharap jika pendapat saya bertentangan dengan anda,maafkan ye, raya dah nak dekat..:) Mind my mind..:P 1) Sedekah dan Palestin  Alhamdulillah, tahun ini diberi peluang untuk berpuasa di tempat orang, di kawasan felda. Apa yang menarik perhatian saya di sini, […]

Kereta buruk, kuih & nikmat..

Assalamualaikum.. linked ” Krekk..krekk..kreekkk..” Saya menjenguk ke luar tingkap selepas terdengar bunyi kereta yang agak kuat enjinnya dan saya lihat sebuah kereta Proton Saga yang sangat usang dan buruk . “Eh, siapa pulak yg datang ni? macam tak pernah nampak pun” Saya pun terus memberitahu mak dan ayah saya tentang kehadiran tetamu tersebut. Mak saya […]

Productive enough?

Assalamualaikum.. No.7 highlighted ..🙂 Pray for me, pray for me people.. I wish i can write something that can give me and all of you benefits. I wish i can write something that can make you and me  feel closer and more closer to Him. InshaAllah, “Everything good that happens to you (O Man) is […]

Chenta hati..

Assalamualaikum.. linked ” Esok, maybe tau result exam, kalau fail kena supplement, supplement bulan puasa “ ” Kalau chah kena supplement, nanti bulan puasa mak dengan ku ( baca: ayah) puasa 2 orang je la kat rumah ni, sunyinya x ade anak-anak” Urghh,,sangat-sangat menyentuh hati bila dengar mak saya cakap macam tu. Lagi menyentuh hati […]

Tanpa dosa?

Assalamualaikum.. Lebih kurang 20 minit lagi akan berbuka puasa, tiba-tiba saya terfikirkan  perkara ini.  Sekarang umur saya sudah 20++. sepanjang 20 tahun lebih saya diberikan nikmat hidup ini, adakah saya  lebih banyak berbuat dosa atau pahala? Jika dikira-kira kebaikan yang dilakukan , adakah pahala melebihi dosa atau sebaliknya? Astgafirullahalzim.. Jika ditakdirkan kita mati sebentar lagi? […]