Chenta hati..

Assalamualaikum..

Imagens0tumblr-dia-dos-namorados-valentine-day-free-photoscape-by-thataschultz-006_large

linked

” Esok, maybe tau result exam, kalau fail kena supplement, supplement bulan puasa “

” Kalau chah kena supplement, nanti bulan puasa mak dengan ku ( baca: ayah) puasa 2 orang je la kat rumah ni, sunyinya x ade anak-anak” Urghh,,sangat-sangat menyentuh hati bila dengar mak saya cakap macam tu.

Lagi menyentuh hati apabila keesokan harinya, ayah saya setiap minit bertanya “Result dah keluar ke chah?”

Nampak je saya pegang handphone ” Haa, result dah tau ke?”

Saya tahu, saya bukanlah genius yang setiap kali exam pasti akan dapat A+. Sudah tentu mereka teramat risaukan dengan result exam saya.

Kami adik beradik sudah biasa diajar, setiap kali sebelum exam mesti akan beritahu ibu bapa jadual exam kami. Dan, setiap hari lebih kurang sejam sebelum masuk exam, mak dan ayah mesti akan telefon bagi kata-kata semangat, pesan “masuk dewan dengan kaki kanan, baca basmallah sebelum jawab, jangan gopoh, kalu blur selawat n etc,etc…” Walaupun benda yang diorang cakap adalah benda yang sama setiap kali, tetapi semua itu amatlah menenangkan , kerana kita tahu mereka sentiasa ada untuk kita, mereka tetap yakinkan kita boleh buat walau kita bagitau kita tak habis study lagi..

Sesiapa yang rapat dengan saya, mesti terbiasa melihat saya pagi exam mesti pegang handphone, menunggu chenta hati saya menelefon saya. Bila dah habis exam, merekalah orang pertama yang saya hubungi untuk komen pasal exam samada susah,senang (dan kebiasaannya semestinya susah) . Ye, saya berumur 23 tahun dan masih lagi mengadu macam budak-budak dengan mak ayah bila tak boleh jawab exam. Dan ya, saya rasa bersalah apabila result exam keluar selalunya saya bawak berita sedih dekat mereka. Tetapi merka tidak pernah menyalahkan saya, sebaliknya memberi semangat untuk berusaha lagi.

Alhamdulillah, final exam saya lulus dan dapat menemani mak dan ayah saya puasa sama-sama. Namun apa yang  membuatkan saya sangat-sangat sedih bila ayah saya cakap :

“Alhamdulillah chah lulus, Ku(baca: Ayah) bukan apa, kesian tengok chah kalu kena study banyak-banyak , tak boleh rehat puas-puas” T_T heartbreak..

“Redha Allah terletak pada Redha Ibubapa”

linked

Jadi kawan-kawan, marilah kita berbakti kepada chenta hati kita selagi mereka masih ada, jangan kita menyesal di kemudian hari..

Advertisements

2 thoughts on “Chenta hati..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s