Kesenangan yang memperdaya..

Assalamualaikum..

Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sahajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barang siapa yang dijauhkan dari neraka dan di masukkan ke dalam syurga, sungguh dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya”                                  (Ali-Imran: 185)

“Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya”

Ramai yang sedar kesenangan dunia hanya sementara, namun ramai yang masih berlumba-lumba mengejar kemewahan dunia.

Tidak perlu menuding jari ke arah orang lain, lihat pada diri kita sendiri. Cuba tanya budak-budak kenapa nak jadi doktor/ doktor gigi/ engineer etc? Mesti salah satu jawapan yang di beri sebab nak jadi kaya, nak hidup mewah, nak beli kereta besar, nak duduk rumah besar (Saya rasa bukan budak-budak je, saya pun masa mula-mula nak ambil course dentistry saya pun fikir benda yang sama 😦 .

Mungkin boleh di kira dengan jari yang menjawab nak jadi doktor/doktor gigi/ engineer etc sebab nak menolong orang, nak menyebarkan agama Allah, atau sebagai saham akhirat nanti sebab buat kerja yang baik.

Allah..kita sedar bahawa syurga itu kesenangan hakiki namun kita masih lagi lalai mengejar kemewahan dunia yang sementara.

Allah.. kita sedar syurga menjanjikan mahligai yang indah namun kita masih mengejar kekayaan untuk membina rumah bak istana.

Allah.. kita sedar syurga itu indah tak tergambarkan dengan kata-kata atau tulisan namun kita masih alpa,lagha dan lalai dalam menunaikan ibadah kepada-Nya.

“Ya Allah, ampuni dosa kami yang sering lupa mengingati-Mu, hanya mengingati-Mu bila susah, Allahu Allah ampuni kami, jangan Kau biarkan kami terus berada dalam golongan yang lalai”

“Barang yg lepas jangan di kenang, tapi dosa yang lepas harus dikenang jika belum bertaubat”   -_-“

kredit

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s